Bill van Dijk kan beschouwd worden als de pionier van de Nederlandse musical.
Al vier decennia lang is Bill van Dijk nog steeds de enige Nederlandse musical ster die negen maanden op de West End en een half jaar op Broadway een hoofdrol in een originele musical heeft vertolkt.

Bill van Dijk portret

THEATER

Meteen na zijn afstuderen stond Van Dijk "aan de wieg van de Nederlandse musical" en werd hij aangenomen bij een internationale productie van de cult-musical Hair voor de rol van Claude.

Dit bleek slechts het begin, want er volgden vele hoofd- en bijrollen in binnen- en buitenlandse producties.

Bill was de eerste Nederlandse musicalartiest die gevraagd werd om een hoofdrol te spelen in de West End, Londen, voor de originele productie van Let My People Come.

Hij speelde onder meer in Gypsy, Moeder en haar jongens, Zeldzaam, de rockmusical Ik Jan Cremer en in Dear Fox. In de laatstgenoemde musical werd de rol van Reinaert de Vos zelfs speciaal voor Bill van Dijk geschreven.

In de eerste live-uitvoering van Sir Andrew Lloyd Webbers Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat vertolkte Bill van Dijk de rol van Joseph. Vervolgens volgde een lange periode bij Joop van den Ende Theaterproducties.

Avond aan avond stond Van Dijk in het theater als Enjolras in de succesvolle Nederlandse productie van Les Misérables.

De rol van Cyrano, in Cyrano – De Musical, eerder vertolkt door acteurs als Guus Hermus, Gérard Depardieu en Jean-Paul Belmondo, betekende de internationale doorbraak voor Bill van Dijk. Na het succes van Cyrano - De Musical in Nederland ging hij naar New York om als enige Nederlander daar in de Broadway-versie van deze musical opnieuw de titelrol te spelen.

In totaal totaal speelde hij de rol van Cyrano ongeveer 450 keer.

Hij kreeg voor zijn vertolking goede kritieken, onder andere van CNN's Larry King in U.S.A Today: :"Get ready for the performance of your life when Bill van Dijk takes the stage as Cyrano. And take the stage he does - for a bravura excercise. He is the bright light of Broadway, and you'll be hearing tons more about him".

Hij vertolkte de rol van Che Guevara in de musical Evita.

Bill van Dijk speelde de titelrol in de door hemzelf bedachte en geïnitieerde muziektheater productie Nilsson. Daarna speelde hij een jaar lang de rol van De Regelaar in de musical Miss Saigon. In het seizoen 2000–2001 speelde Van Dijk de rol van Audrey II in de musical Little Shop of Horrors.

Naast zijn theaterwerkzaamheden trad hij in het seizoen 2002-2003 op voor de Stichting Zonnebloem. Hiervoor werd speciaal een musical geschreven waarin Van Dijk de hoofdrol vertolkte.

Bill van Dijk in de musical Cyrano.
Parade

Eind 2003 begonnen de repetities voor het toneelstuk Show, waarin Van Dijk een van de hoofdrollen speelde. In de zomermaanden 2004 reisde Van Dijk mee met De Parade, waar hij te zien was in het toneelstuk Korfou.

In het seizoen 2005-2006 stond Van Dijk samen met Astrid Nijgh en Jan Rot in de intieme muziektheater productie Nachtlied. Een concertante uitvoering van liederen variërend van Verdi, Bruce Springsteen tot Randy Newman, vertaald door Jan Rot.

Mei 2007 was hij te zien in het programma Sing The Beatles met onder andere Deborah J. Carter, begeleid door leden van het orkest van Marco Borsato.

Van Dijk vertolkte in 2008 de rol van Grimaldini in de Studio 100 familievoorstelling Pinokkio.

In 2009 speelt Bill de rol van Nietzsche in het toneelstuk 'Ik Ben Nietzsche' van Ton Vorstenbosch. Vanaf 18 september 2009 toerde hij door het land samen met Jan Rot, Astrid Nijgh, Marjolein Meijers en anderen in de musical De Palingvissers.

Vanaf eind 2011 stond hij anderhalf jaar als 'The Wizard' in de musical Wicked. In 2013 speelt Bill de rol van Pilates in Jesus Christ Superstar.

2014 reist Bill door het land met Nederland Musicalland. De mooiste oorspronlijk Nederlandse musical liedjes uit van de afgelopen decennia.

Palingvissers met Bill van Dijk.
Proms Concerten Bill van Dijk

In 2015 staat Bill in Sonneveld in de la Mar als Wim Sonnevelds vriend Huub in hetzelfde jaar staat Bill met Revival, een muzikale productie over een boyband op De Parade.

In 2016 en 2017 zong Bill een aantal Proms concerten met o.a. Elske DeWall en Miranda van Kralingen.

In het seizoen 2018 - 2019 vertolkt hij de rol van Reder Bos in de musical versie van Herman Heijermans klassieker 'Op Hoop van Zegen'.

Bill van Dijk zingt Jij en ik op Eurovisie songfestival

MUZIEK

Bill van Dijk vertegenwoordigt Nederland in 1982 op het Eurovisie Songfestival met het nummer Jij en Ik. De single komt in de tipparade terecht.

Als leadzanger van de band Bruno Basta!·brengt Bill van Dijk·het album "Paperboys are Millionaires" uit.

In 1995 verschijnt het album Songlines, waarvoor Bill van Dijk het leeuwendeel van de Engelstalige nummers zelf schrijft. Naast het begeleiden, schreef Jan Akkerman een gedeelte van de muziek en produceerde hij de cd.

A1 is een eigenzinnige cd met repertoire van Harry Nilsson in eigen beheer gemaakt met arrangeur/producer Jaap van Keulen gemaakt in 2006.

 

FILM

Bill van Dijk heeft ook in enkele films gespeeld: hij vertolkte een bijrol in Blue Movie, Daniël, Lieve jongens, Paul de Lussanets verfilming van het gelijknamige boek van Gerard Reve, en speelde mee in Dimitri Frenkel Franks Hoge hakken, echte liefde.

In 2003 speelde Van Dijk in de Engelstalige speelfilm Billy's Bad. In 2006 speelde Van Dijk samen met Caro Lenssen in de korte kinderfilm De Kijkdoos.

Van Dijk werkt anno 2008 mee aan diverse korte films op de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam.

In 2008 speelde hij een kleine rol in de bioscoopfilm Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek van regisseur Martijn van Nellestijn.

In 2010 speelt Bill met Wart Kamps, Raymonde de Kuyper en Peer Mascini een van de hoofdrollen van de korte film De Grote Stad voor het Nederlands Filmfestival.

Bill van Dijk in de film Lieve Jongens.
Bill van Dijk

TELEVISIE

Op televisie was Bill van Dijk onder andere te zien in programma's als, Kortjakje is weer beter.

Hij leende zijn stem aan diverse karakters van het kinderprogramma Sesamstraat van de NPS en Disney-tekenfilms zoals De Aristokatten, Robin Hood, Frank en Frey en de De Klokkenluider van de Notre Dame en De Zwanenprinses. Tevens was hij de stem van Pompy de Robodoll in de gelijknamige serie.

Ook deed hij de stem van Pietje in de kinderfilm Pietje Kortstaart. Hij speelde onder andere gastrollen in de series Van Speyk, Spijkerhoek, Goede tijden, slechte tijden, Duel in de diepte, All Stars, De Pomp, Danni Lowinski, Flikken Maastricht.

DIVERSEN

Bill van Dijk vertolkte het Wilhelmus bij de wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal. Zijn versie van het Wilhelmus is in een oplage van meer dan 100.000 als single voor verschillende acties van sponsoren van het Nederlands elftal gebruikt.

Hij schreef het kookboek La Vallade. Recept voor een levensstijl, welk door De Volkskrant werd uitgeroepen tot een van de tien beste kookboeken van het jaar 2003.

Bill won tweemaal de prestisieuze theaterprijs Het hart van Rotterdam en won de eerste prijs bij het International Songfestival of Malta en werd tweemaal bij de Musical Awards genomineerd voor beste hoofdrol in een kleine en grote musical.

Bill bedacht en maakte het uitgebrachte bordspel 'Mindrubble'.

Bill's versie van het Wilhelmus.