Bill van Dijk in aflevering 5 van In de Voetsporen van de jaren 70.

In de voetsporen van de Jaren 70

Op zaterdag 8 juni om 20.35 uur bij MAX op NPO 2 is Bill van Dijk te zien in aflevering 5 van de serie “In de voetsporen van de Jaren 70”. In deze aflevering, getiteld “De jeugd staat op”, worden de turbulente jaren 70 belicht, een decennium waarin de jeugd zich steeds meer liet horen en zien.

De aflevering behandelt een breed scala aan onderwerpen die destijds de gemoederen bezig hielden.

Het rapport van Rome voorspelde de teloorgang van de mensheid, kernenergie leek een oplossing voor de oliecrisis maar wekte ook veel angst, en voor het eerst kregen we een oorlog live op televisie te zien: de Vietnamoorlog.

Philip Freriks spreekt met een groep voormalige scholieren over hun eerste demonstratie bij kerncentrale Doel, een gebeurtenis die symbool stond voor de toenemende betrokkenheid van jongeren bij maatschappelijke kwesties.

Ook de opvang van Vietnamese bootvluchtelingen, zoals Than Nyugen, die de gevaarlijke overtocht overleefde, wordt besproken. Deze verhalen illustreren de roerige tijden en de solidariteit die de jeugd van toen toonde.

Een ander opmerkelijk onderdeel van de aflevering is de Nederlandse versie van de musical Hair uit 1970, die destijds voor veel opschudding zorgde vanwege de naakte en blowende hippies op het toneel.

Bill van Dijk, die toen een hoofdrol in de musical had, herinnert zich nog goed hoe de ontvangst was. Zijn persoonlijke herinneringen en ervaringen geven een uniek inkijkje in deze spraakmakende periode.

Mis deze bijzondere aflevering niet en beleef samen met Bill van Dijk en vele anderen opnieuw de jaren 70, een tijd van protest, verandering en culturele doorbraken.