Bill van Dijk in tekenfilm Tand des Tijds

Bill van Dijk als Willem van Oranje in nieuwe tekenfilm

Het gebeurt niet vaak dat een tekenfilm eerst wordt ingesproken en daarna pas getekend. Zeker niet in Nederland. Toch is dat het geval geweest met ‘de Tand des Tijds’, een nieuwe lange tekenfilm die in het voorjaar van 2019 is uitgekomen.

De film gaat over Meester Menno die een basisschoolleraar is met een voorliefde voor geschiedenis, het lukt hem enkel niet om zijn liefde goed over te brengen op de leerlingen.

Maar daar bedenkt hij wat op, via een magische tand en spreuk kan hij een deur openen naar het verleden en haalt zo de meest interessante figuren uit het verleden naar zijn klas om die zelf wat te laten vertellen.

Zo krijgen de kinderen schilderles van van Gogh, muziekles van Mozart en sportles van Cruijff.

Maar op gegeven moment gaat het helemaal mis, de poorten staan wagenwijd open en het verleden en het heden lopen door elkaar heen.
Het is aan de leerlingen, geleid door zijn zoon Sam om de meester te redden die zelf in het verleden is gevangengenomen. Sam en zijn vrienden krijgen hierbij hulp van alle historische vrienden die ze in deze film hebben leren kennen.

Een van de belangrijke historische figuren uit de film is Willem van Oranje, onze vader des vaderlands. Een superleuke rol waarin de ietwat snobistische Willem zelfs nog een keer het hele Wilhelmus moet zingen voor zichzelf. Die moest ik natuurlijk wel spelen.

De 1 uur en 22 min. durende film is terug te zien op:

https://www.npostart.nl/de-tand-des-tijds/21-02-2019/AT_2116313#7fbfde1d7